Werkwoorden

‘Werkwoorden’ is de nieuwe serie op Allerdings. Het zijn woorden die op werkdagen voor je werken. Het zijn mooie woorden, rare woorden, nieuwe woorden, ongebruikelijke woorden, maar altijd woorden die werken dus. Woorden werken niet van van 9 tot 5. Woorden werken altijd.

Werkwoord 20 maart 2017
Vandaag is het tijd voor de moeder aller werkwoorden. Hét kantoorwoord, of ambtenarenwoord zo je wil, bij uitstek. In 1954 voor het eerst gebruikt door één van de grootste schrijvers die ons land ooit gekend heeft en tevens één van mijn favorieten: Simon Carmiggelt. Carmiggelt gebruikte het werkwoord in één van zijn kronkels.

[singlepic id=1346 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Epibreren betekent ‘net doen alsof je iets heel belangrijks doet of gaat doen, terwijl je eigenlijk niets (nuttigs) uitvoert of zal uitvoeren’.  Het woord is door een onbekende ambtenaar bedacht (hij verdient een monument 😉 ).
Verder zegt ‘Onze taal‘ hierover: De ambtenaar gebruikte het werkwoord tegenover burgers aan het loket. Als hij ze vertelde dat ze nog even geduld moesten hebben, omdat het stuk waar ze voor kwamen ‘nog geëpibreerd moest worden’, waren de meesten te trots om te vragen wat epibreren betekende. Hij kon ze er dus gemakkelijk mee afpoeieren.

Ik ben blij dat er een woord is dat zin geeft aan menig ambtenarenbestaan. Ik neem mij dan ook voor om het vanaf nu vaker te gebruiken. In vergaderingen en tijdens lunchoverleggen hoeven we niet altijd meer ergens op te kauwen, we kunnen ook lekker gaan epibreren. “Ik kom erop terug!”, roep ik dan. Ik ga eerst – u raadt het al – uitvoerig epibreren.

De oorspronkelijke tekst uit 1954 van Simon Carmiggelt waarin epibreren voor het eerst genoemd wordt. Uit de bundel Ping pong:

  “‘Ik wou eens vragen,’ zei ik moeilijk, ‘u sprak zoëven van epibreren… het zal wel erg dom van me zijn, maar wat is dat eigenlijk?’
Een gemompel van bijval ging door de rijen en ook de ambtenaar keek licht ontroerd, toen hij mijn hand greep en sprak: ‘Dit is werkelijk een heel bijzonder ogenblik, meneer.’
‘Waarom?’ antwoordde ik.
‘Omdat u vraagt wat het betekent,’ zei de man. ‘Het betekent namelijk niets. Het is gewoon maar een woord. Ik heb het zelf verzonnen. Op een dag was er een lastige heer aan het loket, die ons haast wilde laten maken met een kwestie, die zijn tijd moest hebben. Ik zei: ‘Meneer, u hebt groot gelijk, maar geef ons nog een weekje om de zaak te epibreren. Het woord kwam vanzelf uit mijn volheid tevoorschijn. En het werkte uitnemend: de man ging getroost heen.’”

Werkwoord 15 maart 2017
[singlepic id=1342 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

AAARRRGGHHH!!!

Voor het eerst in mijn kiesgerechtigde leven heb ik serieuze problemen gehad bij het bepalen van mijn stem. Misschien overdrijf ik het, wil ik het te goed doen of laat ik er te veel van afhangen.

Kieshulpjes?
Natuurlijk heb ik ze ingevuld. Allemaal. Ook het Groene Kieskompas , de Wijze Stemwijzer en het bindend stemadvies van De Speld. Zo kwam ik uiteindelijk bij de Eerste Hulp Bij Stemwijzeruitslag van de ChristenUnie terecht.

Invoegstrook
In De Correspondent las ik een mooie: “Je stem bepalen is een invoegstrook aanleggen voor verstand en emotie.” Heb ik gedaan. Via mijn zelf aangelegde invoegstrook ga ik vandaag stemmen. Nu maar hopen dat ik niet te veel zijwegen tegenkom onderweg.  😉

Ik wens iedereen een goed aangelegde invoegstrook naar het stemhokje, want: Hoera, we mogen stemmen vandaag!

Werkwoord 13 maart 2017
Zwerfgedachten zijn gedachten die alle kanten op vliegen. We (wij van Allerdings) kwamen de zwerfgedachten van schrijver Dimitri Verhulst afgelopen zaterdag tegen in dagblad Trouw. Zwerfgedachten zijn vaak prettige gedachten waardoor je je graag laat afleiden. Een soort verstrooiing.
[singlepic id=1341 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

En zweefgedachten dan? Vroeg ik me meteen af. Zweven verschilt maar 1 letter van zwerven. Samen met zo’n 43% van de Nederlanders heb ik deze dagen vooral last van zweefgedachten. Politieke verstrooiing, zeg maar (maar daarover woensdag meer).
Hoe dan ook vonden we (wij van Allerdings dus) de zwerfgedachten van Dimitri Verhulst een te mooi woord om niet als (werk)woord van de dag op te nemen. Een beetje poëtische verstrooiing tegenover al het politieke.

Werkwoord 8 maart 2017
Van warme chocoloademelk met chili en kaneel krijg ik het. Van een boterham met pindakaas ook, net als van een pittige chili sin carne met nacho’s of van bietjes uit de oven met geitenkaas eroverheen. Maar ik krijg het ook van een lekker biertje. Water in mijn mond dus. Ik begin ervan te watertanden. Een smakelijk werkwoord van de dag. 🙂

[singlepic id=1338 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 6 maart 2017
Kater Hamlet heeft een blaasontsteking. Om te onderzoeken waardoor die veroorzaakt is, moet zijn plas onderzocht worden. Daarvoor moest Hamlet zijn plasje over rare ronde plastic kattenbakkorrels doen. Deze korrels zijn speciaal gemaakt voor het gemakkelijk ‘opvangen’ van kattenurine. We zijn er de hele zondag zoet mee geweest.
De uiteindelijk summiere opbrengst kon ik met het meegeleverde pipetje opzuigen en in een eveneens meegeleverd reageerbuisje stoppen dat vervolgens tot maandagochtend in de koelkast opgeslagen stond. Tussen de yoghurt, de melk en het bier.

Door Hamlets ongelukkige toestand, werd ik herinnerd aan één van de smerigste uitdrukkingen die ik in mijn hele werkende leven heb gehoord: “Ergens je plasje over doen.” Als kantoormensen ergens hun plasje over doen, dan lijkt dat nog het meest op het kopjes geven of sproeien van katten. Ze moeten ergens iets van vinden en er hun stempel op drukken. Het zijn meestal mannen natuurlijk die dat doen, de kampioenen ver-plassen en vliegen afvangen.

[singlepic id=1336 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 1 maart 2017
Nee, de veertigdagentijd is niet hetzelfde als ‘veertig dagen de tijd hebben’. Dan had het wel ‘vakantie’ geheten. Maar misschien ken je het wel als de vastentijd? De tijd die na carnaval (vandaag op Aswoensdag) begint en eindigt met Pasen. Een tijd van soberheid en bezinning, van – zoals het woord al zegt – vasten. En dat dan 40 dagen lang (eigenlijk 46 dagen, maar je hebt 6 zondagen die niet meedoen officieel, waardoor je 40 dagen overhoudt). De katholieken hebben het heel lang geleden bedacht.

VeertigdagentijdGezellig geloof
Ik ben katholiek opgevoed. Niet dat we heel streng waren bij mij thuis. Dat zijn de meeste katholieken niet, of niet meer althans.
Het katholieke geloof is een gezellig geloof. Niet per se vanwege carnaval, maar in de meeste katholieke kerken kun je bijvoorbeeld al op zaterdagavond naar de kerk. Zo hou je je zondag vrij voor leuke dingen (zoals uitslapen bijvoorbeeld).

Hip
Tegenwoordig hoef je niet meer katholiek te zijn om te vasten. Vasten is hip en trending. In deze tijd van grote overvloed en wezenloos scrollen door tijdlijnen kan het allemaal best even wat minder.

Een paar suggesties
Al zin om een veertigdagenproject te starten? Hieronder een paar ideeën.

40 dagen:

 • geen alcohol (ikpas.nl)
 • geen social media
 • minder (of nog liever géén) vlees
 • niet snoepen
 • niet vloeken
 • geen telefoon
 • consuminderen (voetafdruk.eu)

Paaszaterdag (15 april dit jaar) om 12.00 uur eindigt de veertigdagentijd.

Niet drinken en niet…
Het idee is dat je het geld dat je uitspaart door bepaalde dingen niet te doen of juist – tegen het ‘verbod’ in – wél te doen, aan een goed doel geeft. Zo heeft Nynke vorig jaar voor ieder niet gedronken glas alcohol een euro apart gelegd. Het geld heeft ze overgemaakt naar War Child.
Dit jaar gaat zij hetzelfde doen. Ik ga 46 dagen niet met een kinderachtig stemmetje praten (en geloof me, dat is echt héél moeilijk voor mij).

Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 27 februari 2017
Ik hoor het mezelf soms zeggen:”Wat gaan we communiceren richting (of naar) de klant?” Een taalergernisje, maar waar je mee omgaat (=collega’s), word je mee besmet. Ik heb altijd geleerd dat communicatie tweerichtingsverkeer is. Je zendt en je ontvangt en vice versa. Zodra je met dikke pijlen iets richting de klant gaat communiceren, wordt het ineens eenrichtingsverkeer. Een gesprek is kennelijk niet de bedoeling.

Communiceren doen we dus mét elkaar en als we de klant iets willen laten weten, gaan we voortaan proberen wat vaker iets aan de klant mee te delen of de klant te informeren.

 [singlepic id=1334 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 22 februari 2017
[singlepic id=1326 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Bezuinigen is nooit leuk. Het heeft altijd iets treurigs. Waarom bezuinigen we daarom niet alleen die dingen weg, waar we toch al niet blij van werden? Misschien is het een idee voor het nieuwe kabinet om eens te denken aan het wegbezuinigen van:

– maandagochtenden;
– plofkippen;
– volle treinen;
– overtollige kilo’s;
– natte zomers;
– kant-en-klare pannenkoeken?

Werkwoord 20 februari 2017
Met andere woorden: Voel jij je wel helemaal lekker?  Maar omdat betoeterd veel leuker klinkt dan lekker, is betoeterd vandaag het (werk)woord van de dag.

[singlepic id=1325 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 15 februari 2017
Sommige verpakkingen zijn niet open te krijgen, en als je ze dan eenmaal open hebt, dan scheuren ze zo ver open dat je ze nooit meer fatsoenlijk dicht krijgt (of dat je de inhoud ervan in één keer moet opeten). Daar heeft de uitvinder van de Wiederverschlussstreifen wat op gevonden, namelijk: de Wiederverschlussstreifen. De zakjes cashewnoten van de Lidl zijn er berucht om.

[singlepic id=1322 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

De werking van dit versnufje is als volgt:
Durch Abziehen eines Schutzstreifens gibt die Verpackung eine Klebefläche frei, die für sicheren Wiederverschluss der Packung sorgt. So bleibt der Inhalt problemlos und lange frisch.

Spatiemeester of spatiesukkel?

Duitsers zijn kampioen mooie samenstellingen bedenken. Het is niet voor niets dat zij de Wiederverschlussstreifen zonder spatie en mét kleefrand hebben uitgevonden. Ze zijn daardoor echte spatiemeesters. Daar kunnen de meeste Nederlanders nog wat van leren. Test hier of jij een spatiemeester of een spatiesukkel bent. 🙂

PS
De Lidl zet speciaal voor de Nederlandse markt trouwens nog wel een verbindingsstreepje tussen Wiederverschluss en streifen. Om te voorkomen dat er over de s’en gestruikeld wordt en men zich in een cashewnoot verslikt, denk ik. Iets wat met een ß (Eszett-teken  of Ringel-s) makkelijk voorkomen had kunnen worden: Wiederverschlußstreifen.

Werkwoord 13 februari 2017
Een afspraak inschieten

 1. Ga in Agenda naar het tabblad Start.
 2. Klik in de groep Nieuw op Nieuwe afspraak inschieten.
  afspraak inschieten
 3. Typ een beschrijving in het vak Onderwerp.
 4. Typ de locatie in het vak Doel.
 5. Voer de begintijd en eindtijd in.
 6. Ga naar het tabblad Afspraak en klik op Richten, Aanloop nemen en inschieten.

[singlepic id=1323 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 8 februari 2017
Een jaar of 7 geleden was er een collega die mij zonder blikken of blozen uitnodigde voor een ‘Bram pepersessie’. Bleu als ik was, durfde ik niet te vragen of het iets met bonnetjes te maken had of met een politiek die hij had voorgestaan. Ik ging er maar vanuit dat hij alleen de naamgever van de sessie was.
En inderdaad. Die bonnetjes bleken gele sticky notes en Bram Peper had er al snel niets meer mee te maken. Op papier dan.

[singlepic id=1321 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Wel bekend met het fenomeen Brown Papersessie, maar geen idee wie Bram Peper was? Check het hier.

Werkwoord 5 februari 2017
[singlepic id=1316 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Planten kunnen verpieteren – als je ze geen water geeft. Het eten kan verpieteren – als je het te lang op laat staan. Een mens kan verpieteren – als hij te lang alleen is.

Niets of niemand mag verpieteren. Verpieteren heeft aandacht nodig. Daarom mag het vandaag werkwoord van de dag zijn.

Werkwoord 1 februari 2017
[singlepic id=1315 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

We eten allemaal wel eens een keer net iets te veel. Maar liever dik zijn dan dik doen, zeggen we dan toch? 😉 Tenzij we fitgirl Fajah heten natuurlijk. Die probeert niet alleen haar kilo’s, maar ook zichzelf op te lossen.

Werkwoord 30 januari 2017
Ik sta in een overvolle trein van Zwolle naar Groningen als ik een stukje probeer te schrijven over het werkwoord van de dag. Zo nu en dan word ik heen en weer geslingerd. Ik hou mijn telefoon stevig in mijn handen. Maar dan ineens vliegt niet mijn telefoon, maar het werkwoord van de dag door de coupé; KRANKJORUM! En dat is het! Dat er anno 2017 in Nederland nog klassenonderscheid gemaakt mag worden.
In de eersteklascoupé achter de schuifdeur strekt een handjevol reizigers nog eens lekker de benen uit en grabbelt naar een krant in een tas op de lege stoel naast hen.

[singlepic id=1314 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 25 januari 2017
[singlepic id=1313 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

De grasvlekken op mijn knieën waar ik vroeger mee thuiskwam, wezen bij lange na niet op een wildebrassenbestaan. Een wildebras was het kind in de klas dat altijd net iets te onstuimig was op het schoolplein. Hij of zij trok net iets te ruw de bal uit je handen of sprong net iets te onbesuisd bovenop je tijdens tikkertje. Ik was altijd een beetje bang voor die wildebrassen.
Tegenwoordig denk ik nog wel eens aan ze terug. Op kantoor is wildebras alleen nog maar een mooi woord van vroeger (en daarom dus werkwoord van de dag vandaag). 

Werkwoord 23 januari 2017
Ik begin altijd te raaskallen als ik zenuwachtig ben. Een speechschrijver zou wel iets voor mij zijn. Iemand die teksten voor me schrijft die ik op het juiste moment kan gebruiken. Ik kan ze ook zelf gaan schrijven natuurlijk. Schrijven gaat me over het algemeen redelijk makkelijk af immers. Misschien dat ik ook een goede boterham zou kunnen verdienen met het schrijven van andersmans speeches? Ik zou me kunnen specialiseren in het schrijven van inauguratiespeeches bijvoorbeeld.
Ik heb alleen een vaag vermoeden dat ik net een paar dagen te laat ben en een grote kans heb laten liggen… 😉 

[singlepic id=1309 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 18 januari 2017
Het klinkt als een vrijdagmiddag op kantoor, als de dag voor de grote vakantie in groep 8, als een vrijgezellenfeestje, als de bonte avond van een schoolkamp. Het klinkt gekkig en gezellig. Het klinkt balorig.

[singlepic id=1306 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Vroeger was dat wel anders. Balorig werd vroeger met een h geschreven: balhorig. Van horig, oftewel horen. Het bal- ervoor betekent kwaad/slecht. Waardoor balhorig dus letterlijk ‘slecht horend’ betekende. En wie niet horen wilde, moest maar voelen? Gelukkig zijn de lijfstraffen voor balorigheid inmiddels afgeschaft.

Werkwoord 16 januari 2017
[singlepic id=1305 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Kantoormensen zijn creatieve mensen. Ze bedenken soms zomaar nieuwe woorden. Neem ‘aanhaken’. Een prachtige samensmelting van ‘ergens op inhaken’ en ‘ergens op aansluiten’. Als ze je op kantoor ergens op laten aanhaken, dan bedoelen ze dat je ergens aan mee gaat doen. Aan een nieuw project of een nieuwe werkgroep bijvoorbeeld. Gelukkig bestaat er ook nog altijd zoiets als áfhaken.

Werkwoord 11 januari 2017
Je hersens zitten in je hoofd. Je kunt er onder andere mee denken en je er dingen mee herinneren. Als je te veel denkt of je te veel herinnert wordt het een chaos in je hoofd. Je krijgt er hersenspinsels van. Van hersenspinsels kun je wakker liggen. Ze kruipen door je hoofd en spinnen daar hun web. In dat web houden ze je verbeeldingskracht, je waanideeën en je verzinsels gevangen. ’s Ochtends hebben ze de meeste daarvan alweer laten gaan. Dan vind je jezelf een aansteller. Wat heb je je allemaal in je hoofd gehaald toen je niet kon slapen?

[singlepic id=1302 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 9 januari 2017
De tijd dat we problemen uitdagingen noemden is toch al lang voorbij? Iemand die dat anno 2017 nog durft te zeggen is een uilenbal.
[singlepic id=1300 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 4 januari 2017
[singlepic id=1299 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Je deed het om te onthouden waar je was gebleven of op welke bladzijde de belangrijkste informatie stond. Met school- en bibliotheekboeken kon je het niet doen. Die moesten terug naar het schoolboekenhuis of de bibliotheek. Maar met je eigen boeken kon het wel.

Ezelsoor is vandaag het ‘werkwoord’ van de dag, omdat we nog maar weinig oren vouwen tegenwoordig. En daarom hebben we voor het eerst in de geschiedenis een ezelsoor op een webpagina gevouwen.

Werkwoord 2 januari 2017
[singlepic id=1297 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Hoera. Een nieuw jaar. We kunnen er weer tegenaan. We kunnen weer pieken en gaan met die banaan. We gaan dit jaar weer knallen met z’n allen! 

Tot zover Allerdings’ nieuwjaarstoespraak.  😉

Werkwoord 28 december 2016
Een woord dat héél 2016 en héél erg allergeen is? Hebben we niet al genoeg jeukwoorden gehad het afgelopen jaar? We houden het oude jaar vandaag een spiegel voor. Woorden als uitkristalliseren, flexplek en aanvliegroute zorgen voor rode bulten. Pierewaaien, versnufjes en abuis werken daarentegen weer als een verzachtende crème op de geïrriteerde huid. Lang leve de zelfreflectie aan het einde van het jaar. 😉

Allerdings wenst iedereen een goede jaarwisseling en veel mooie woorden voor 2017 die – op wat voor manier dan ook – voor je werken.  
[singlepic id=1296 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 26 december 2016
Ergens op kauwen betekent in kantoormensentaal dat je ergens over nadenkt. Wel of niet een werkwoord van de (tweede kerst)dag? Daar heb ik even op moeten kauwen dus. Maar omdat het kerst is en ik in mijn vrije tijd het liefst normale taal praat, kauw ik deze dagen alleen op kerststollen, kerstkransjes en het kerstdiner.

Eet smakelijk!
[singlepic id=1205 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 21 december 2016
[singlepic id=1202 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Hatsekiedee (of hatsekidee)! Wie zegt dat vandaag de dag eigenlijk nog? De vos Lowieke uit de Fabeltjeskrant riep het vaak. “Hatsekiedee! Dat wordt weer smikkelen en smullen.”  Maar dat is al lang geleden voor de meesten van ons.
Voor  wie niet van beukennootjes en grenadine houdt (zoals Lowieke de vos) is hatsekiedee een vergeten tussenwerpsel – zoals dat taalkundig heet –  geworden. Reden te meer om hem er weer eens in te gooien, dus: “Hopla! Bam! Hatsekiedee! Weer een woord om de (werkdag) mee te beginnen.

Zie ook:
Woorden als hatsekidee en hotemetoot hebben de Nederlandse taal verrijkt.

Werkwoord 19 december 2016
Wat de meeste kantoormensen onder speelruimte verstaan, is wat anders dan het gemiddelde kind hieronder verstaat. Als een kantoormens het over speelruimte heeft, heeft hij het meestal over financiële speelruimte. Een kind wil niet weten wat het kost. Hij wil gewoon klimmen, schommelen en in de zandbak spelen. De kantoortuin moet voor hem een ruimte zijn waarin hij kan apenkooien.

Het werkwoord van de dag, omdat je nooit te oud bent om te spelen. Wanneer gaan de kantoormensen dat nu eens leren?

[singlepic id=1201 w= h= float=none]
Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 15 december 2016
“Meneer, u verliest uw sleutels!”

Een variant op de portemonnee aan een touwtje was het denk ik. Het ging als volgt: We gooiden een sleutelbos achter een fietser op de grond. Vervolgens riepen we dat hij zijn sleutelbos was verloren. Hierbij lieten we zien dat het menens was door de sleutelbos hoog in de lucht te houden en hem te laten rinkelen. Als de fietser dan omkeerde om te zien of het echt zijn sleutelbos was, renden we heel hard weg.

Wat is het ergste kattenkwaad dat jij ooit hebt uitgehaald?

PS Over katten en kwaad gesproken. Hamlet, onze kat, doet nog geen vlieg kwaad. Niet als hij slaapt in ieder geval.

 [singlepic id=1200 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 12 december 2016
[singlepic id=1197 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

De uitcheckstress is altijd hoog bij ons. Er is altijd van alles wat nieuw is en het proberen waard. Of het nou een nieuwe koffiebar, de vernieuwde buienradar, een nieuw kookboek of de kerstafdeling van Tuinland is, we willen het graag aan ons eigen beoordelingsvermogen onderwerpen.
Voor dit grondig keuren van nieuwe dingen verhaspelen wij de werkwoorden ‘uitproberen’ en ‘checken’. Natuurlijk is uitchecken ook gewoon een leenvertaling uit het Engels die een aantal jaar geleden door de Nederlandse Spoorwegen in gebruik is genomen.  Het is de handeling die je verricht als je per trein reist en je het eindstation bereikt hebt. Omroepstem: “Is Groningen uw eindbestemming? Denk bij het verlaten van de trein aan uw bagage en vergeet dan niet om uit te checken.”

Werkwoord 7 december 2016
[singlepic id=1195 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Het gevoel dat je de hele tijd op eieren moet lopen. Ken je dat? Met dichtgeknepen billen en fingers crossed zeg maar. Ik zou niet weten waar  je – anders dan op eieren – op zou kunnen lopen.  In figuurlijke zin dan, want als hardloper ken ik de termen verhard en onverhard lopen. Dit geeft aan op wat voor soort ondergrond je loopt. Ergens op lopen kan dan zijn: op een bospad lopen, op een geasfalteerd fietspad lopen, op een modderige crossbaan lopen, en ga zo maar door.
Collega’s die ergens op lopen dan? Dat is weer een heel ander fenomeen. Dat zijn collega’s die een speciale taak hebben.  Ze moeten in actie komen, ergens achteraan, iets uitzoeken, iemand bevragen, iets oplossen.  Als er iemand is die er (er = het probleem) al op loopt, kan de rest rustig blijven zitten.

Werkwoord 5 december 2016
[singlepic id=1184 w= h= float=none]
Chocoladelettering by Nynke, Jelmer en Marit.

Het werkwoord van de dag is – hoe kan het ook anders op 5 december – SINT! Deze keer werd er  door Nynke (en haar hulppieten!) niet gehandletterd, maar gechocoladeletterd op het strand van Vlieland tegenover Strandpaviljoen ’t Badhuys.

Kijk hieronder naar Sint – The making of.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”691″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”600″ gallery_height=”400″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”3″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=” ” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 
Fijne pakjesavond iedereen!

PS Onder het mom van ‘zand schuurt de maag’ waren de letters na afloop  nog prima voor consumptie geschikt.

Werkwoord 28 november 2016
Het werkwoord vandaag is verdonkerd, verduisterd, onzichtbaar gemaakt. Alleen in het pikkedonker kun je het zien, als de nieuwe maan achter de bomen is verdwenen.

[singlepic id=1182 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

PS Vanaf vandaag verschijnt er niet vier keer, maar twee keer per week een nieuw werkwoord van de dag. Het lukt Nynke niet om elke week vier woorden te handletteren. Dit is een tijdrovender klus dan het schrijven van de teksten.
De nieuwe woorden verschijnen vanaf nu op maandag (een leukere manier om je (werk)week te beginnen is er dus nog steeds niet 🙂 ) en op woensdag (breekt zo lekker de week!).

Werkwoord 24 november 2016
Tijdens het figuurlijk uitkristalliseren van een bedrijfsproces komt je scheikundepracticum van honderd jaar geleden misschien nog eens van pas. Was het niet zo dat als je zout water laat verdampen, je de zoutdeeltjes overhoudt? De minuscule kristalkorreltjes die je in de zoutstrooier terugvindt, zeg maar.
Dat ik ook altijd moet denken aan nierstenen als ik iemand ‘uitkristalliseren’ hoor zeggen, zal ik hier verder niet bespreken.

[singlepic id=1179 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 23 november 2016
Zo’n op-het-puntje-van-je-stoel-aflevering was het zeg maar. Die serie waarin de moordenaar uiteindelijk toch degene bleek van wie je dacht dat-ie het nooit gedaan kon hebben. Daarna konden we de slaap niet vatten en schrokken we ons lam toen de kat op bed sprong.
Nou, zo’n serie dus! Dat noemen wij thuis een trombosethriller.
[singlepic id=1178 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 22 november 2016
Aftikken. Een dirigent doet het. Met een tik van zijn stokje geeft hij aan dat het muziekstuk is afgelopen. Een pottenbakker doet het. Hij tikt met een mes de aanbaksels van zijn aardewerk af. Vroeger kon een jongen een meisje aftikken met wie hij wilde dansen. En toen roken nog heel gezond was, tikte opa de as van zijn sigaar.
Verder doet alles wat moet worden afgetikt niet ter zake.

[singlepic id=1177 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 21 november 2016
Vandaag een stukje mindfulness in de rubriek ‘Werkwoord van de dag’. Een kat komt toch altijd op zijn pootjes terecht. Waar zou je je ook druk over maken? Niet over de eerste najaarsstorm van het jaar in ieder geval (mooi weer gehad!)

[singlepic id=1176 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 17 november 2016
Een teleurstelling kan je behoorlijk terneerslaan. Als dat gebeurt, kun je zeggen dat je teleurgeslagen bent. Neem nu de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Toen ik hoorde dat Trump de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika zou worden, was ik teleurgeslagen. Ik vroeg me af waarom het antwoord op ontevredenheid altijd haat en verdeeldheid moet zijn. Er zijn zoveel mooiere antwoorden mogelijk.

[singlepic id=1175 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 16 november 2016
[singlepic id=1174 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Ik heb nog wel eens heimwee naar de bureaula. Daar kon je één keer per jaar eens doorheen om erachter te komen dat je in één jaar meer pennen had verzameld dan geld verdiend. Maar met de komst van de flexplek is dat verleden tijd. Je leent je pennen tegenwoordig net zo makkelijk uit als je werkplek.

Werkwoord 15 november 2016
Parkeren; vrouwen kunnen het sowieso niet en de meeste mannen hebben er tegenwoordig ook een ingebouwde parkeerhulp bij nodig. En als we het op kantoor over parkeren hebben, dan bedoelen we dat we het er nu even niet over willen hebben. We rijden het probleem dan in z’n achteruit zo even het parkeervak in. We lossen het later wel op. Fileparkeren is onze corebusiness.

[singlepic id=1173 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 14 november 2016
[singlepic id=1172 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Het is niet erg als het een beetje uitsteekt, maar het moet er natuurlijk – zonder al te veel druk- en stampwerk – wel in passen; een schoencadeautje. Bij hen die op grote schoen leven, past het altijd wel, maar het zit ‘m natuurlijk niet in de grootte. Het gaat er vooral om dat je niet hebt gemerkt dat er iemand stiekem iets in je schoen heeft gestopt, terwijl jij nietsvermoedend lag te slapen.

Werkwoord 10 november 2016
Bladeren in een mooi boek, neuzen in je favoriete winkel, huizen kijken op Funda, slenteren door een nieuwe stad,  dwalen door een museum,  een doos met oude foto’s terugvinden en er uren mee zoet zijn.

Hoe grasduin jij het liefste?

[singlepic id=1170 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 9 november 2016
Hoewel de mensen die ze gebruiken denken dat ze er tijd mee besparen, kost het mij altijd extra tijd ze te begrijpen:  afko’s, ofwel afkortingen. Ik heb me weleens suf gepiekerd over ‘s.v.z.’ in een mailtje. Ik dacht dat het de naam van een nieuwe zorgverzekering was. En zeggen dat je iets ‘zet es em’ gaat oppakken? Boek je daar nu echt tijdwinst mee?
Nog erger misschien dan de letterafkortingen, vind ik het afkorten van hele woorden. Neem nou prio voor prioriteit en bila (of nog erger: bilaatje) voor bilateraal overleg (waar ik sowieso mijn vraagtekens bij zet).
Door gewoon te schrijven en te zeggen wat we bedoelen, doen we pas echt aan timemanagement en houden we tenminste tijd over voor de vrijmibo.

[singlepic id=1171 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 8 november 2016
[singlepic id=1169 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Als je gezwamstraald bent, dan gaat het niet goed met je. Je zit in een tamelijk hopeloze situatie. Je hebt een enorme kater, een vreselijke rotdag, je hamster is net overleden of de politie heeft je te pakken. Tenminste, als je groot en onvriendelijk bent , want alleen dan kun je gezwamstraald raken.

(Gezwamstraald komt uit Roald Dahl – De Grote Vriendelijke Reus.)

Werkwoord 7 november 2016
We kunnen de maandag niet met goed fatsoen beginnen door meteen iets over het weekend heen te tillen. Daarom leggen we het alvast in de week . Je hoeft er nog niets mee.  We komen er later op terug. Na het weekend misschien.

[singlepic id=1168 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 3 november 2016
Een kletsmajoor is een hoge officier die zich met name bezighoudt met mondelinge communicatie. Het is die collega of die buurvrouw die geen moment zijn of haar mond kan houden, maar het is ook die kat die rond etenstijd je de oren van het hoofd kletsmiauwt. Kortom: Kletsmajoren heb je in vele soorten en maten. Vandaag krijgen ze allemaal een minuutje spreektijd op allerdings.nl.

[singlepic id=1166 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 2 november 2016
[singlepic id=1165 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Steek vandaag een kaarsje aan op je werk, maar hou wel rekening met de sprinklerinstallatie. Vandaag – 2 november – is het de dag van alle zielen. Op Allerzielen denken we aan de mensen (en dieren) die we missen. Daarom geeft het werkwoord van de dag vandaag een beetje licht.

Werkwoord 1 november 2016
[singlepic id=1167 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Met je collega’s in de lift zitten. Voor sommigen al een schrikbeeld, voor mij één van mijn ergste nachtmerries. Niet eens vanwege die collega’s, maar vanwege het zoveelste kantoorcliché. In de lift zitten betekent dat het goed gaat. Bij de gedachte alleen al word ik claustrofobisch. Laten we dus – voordat ik echt geen lucht meer krijg – uit de lift stappen en de trap nemen op weg naar onze nieuwe successen.

Werkwoord 31 oktober 2016
[singlepic id=1164 w= h= float=none] Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Bij het uitspreken van aankiezen wordt de neus een beetje opgetrokken bij ‘aan’ en de uitgang ‘–en’ wordt ingeslikt. Dan krijg je dus: Âââânkiez’n. Een typisch Gronings verschijnsel. Ik heb mijn Groningse collega’s er al regelmatig van proberen te overtuigen dat Âââânkiez’n niet bestaat. Aankiezen trouwens ook niet. Ik heb de strijd inmiddels opgegeven. ‘Aankiezen’ bestaat – in ieder geval vandaag – als werkwoord van de dag.

aan·kiez·en (koos aan, heeft aangekozen) (computer) met de muis iets aankiezen
aan·klik·ken (klikte aan, heeft aangeklikt) (computer) met de muis ergens op klikken
kie·zen (koos, heeft gekozen) een keuze maken: ergens voor kiezen

Werkwoord 27 oktober 2016
[singlepic id=1159 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Trakteren jouw collega’s ook vaak op lariekoek? Lariekoek kun je niet eten, tenzij je alle onzin voor zoete koek slikt natuurlijk.

Werkwoord 26 oktober 2016
Uitzwaaien, afrangeren, wegbonjouren, aan de kant zetten, niet meer nodig hebben, afvoeren, wegdoen, bij het grofvuil zetten, afdanken, uit de weg ruimen.
Op kantoor gebruiken we allerlei rare woorden die we eigenlijk ook door een gewoon woord kunnen vervangen. Uitfaseren is zo’n woord. Het is een andere manier van zeggen dat je iets afdankt. Om het leed wat te verzachten, doe je dat niet in één keer, maar laat je het langzaam – beetje bij beetje (in fasen dus) – doodbloeden. Best gruwelijk eigenlijk.
[singlepic id=1160 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 25 oktober 2016
[singlepic id=1157 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Abuis. Ik vond het altijd een raar woord. Ouderwets ook, omdat ik het alleen mijn opa hoorde zeggen. Hij zei dat hij ‘abuis was’ als hij zich vergiste. De laatste jaren ben ik zelf ook steeds vaker abuis –  en ik heb het gevoel dat ik niet de enige ben. Je ongelijk toegeven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn met zo’n mooi woord in je woordenschat.

Werkwoord 24 oktober 2016
Net als iets willens en weten uit de hand laten lopen (escaleren – werkwoord van 11 oktober 2016) laten ze op mijn werk ook vaak de vonken ergens vanaf spatten. ‘Zullen we dat even kortsluiten?”, hoor ik vaak zeggen. Ik ben als de dood voor kortsluiting en rommel liever niet zelf met elektriciteit. Het liefst haal ik er een elektricien (of mijn schoonvader) bij.
Je kunt aan mij dus beter gewoon vragen of je even iets met me kunt bespreken. Daar gaan mijn haren tenminste niet meteen rechtovereind van staan.
[singlepic id=1158 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 20 oktober 2016
Bedankt voor je bericht. Allerdings is met de noorderzon vertrokken en is voorlopig niet in staat op je bericht te reageren. Voor dringende zaken kun je contact opnemen met haar afwezigheidsassistent.
[singlepic id=1155 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 19 oktober 2016
[singlepic id=1154 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Het werkwoord van woensdag 19 oktober is pierewaaien. Gewoon omdat het zo’n mooi en lekker uitwaaiwoord is. Bij pierewaaien denk ik altijd aan uitwaaien op een pier, maar het woord komt van oorsprong uit de zeemanstaal en betekende ‘doelloos op straat lopen’. Tegenwoordig betekent het ‘zwieren’, ‘aan de zwier zijn, ‘uitgaan’, ‘nachtbraken’, ‘lol hebben’, etc. Met dit woord heb ik hoe dan ook een prima tip voor in de herfstvakantie: Laat het werk het werk en ga eens lekker pierewaaien!

Werkwoord 18 oktober 2016
Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik thuis – als zich een klein probleem aandient – vraag: ‘Hoe gaan we dit aanvliegen, schat?’ Ik bedoel natuurlijk gewoon: Hoe gaan we dit probleempje oplossen?
Waar je mee omgaat, word je mee besmet, want op kantoor liggen de aanvliegroutes in de gang, de landingsbanen in de kantine en de luchtverkeersleiding zit de vergadering voor. Kortom: op kantoor worden de problemen niet opgelost, maar via een nader te bepalen aanvliegroute aangevlogen. Ik ben altijd benieuwd welke collega nou eens gewoon iemand gaat aanvliegen.
[singlepic id=1153 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 17 oktober 2016
Vandaag heb je ten minste 3 keer op de snoozeknop van je wekker gedrukt. Daarna heb je zó lang onder de douche gestaan dat je er rimpels van in je vingertoppen kreeg. Pas na een tweede kop koffie kijk je op de klok en besluit je dat het langzaamaan tijd wordt je jas aan te trekken en de deur uit te gaan. Het werkwoord van maandag 17 oktober is:
[singlepic id=1135 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 13 oktober 2016
[singlepic id=1131 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Versnufjes zijn slim bedachte nieuwigheden. Het komt van ‘vernuftig’ (slim bedacht) en ‘snufjes’ (nieuwigheid). Ik bedacht het woord per ongeluk. Een klassiek geval van contaminatie zou je kunnen zeggen. De vraag is of het bij deze eenmalige verspreking blijft, of dat het een blijvertje is. Hij is in ieder geval leuk genoeg om het Werkwoord van donderdag 13 oktober 2016 te zijn.

Werkwoord 12 oktober 2016
[singlepic id=1132 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Een stand-up is een vergadering waarbij de deelnemers staan in plaats van zitten. Het is geen geheim dat ik vind dat we te veel en te lang zitten op een werkdag, en dus moedig ik het staand vergaderen alleen maar aan. Toch boezemt de benaming ‘stand-up’ mij altijd angst in. Angst dat mijn collega’s ineens komisch gaan staan doen en zich ontpoppen tot wanna-be-stand-up-comedians. Dus mogen we het alsjeblieft gewoon vergaderen blijven noemen en alleen de stoelen weghalen?

Werkwoord 11 oktober 2016
Escaleren is iets voor feestjes in Haren, burenruzies en oorlogssituaties. Niet iets voor op de werkvloer. Toch hoor ik op mijn werk vaak mensen zeggen dat ze iets hebben ‘geëscaleerd’. In het begin schrok ik daarvan. Willens en wetens iets uit de hand laten lopen? Ergens een bom onder leggen? Later kwam ik erachter dat je op kantoor iets doelbewust kunt escaleren en dat het niet meer betekent dan iemand anders (meestal een hoger geplaatst persoon – je manager bijvoorbeeld) met het probleem opzadelen. Misschien dat het dan pas echt goed uit de hand loopt, maar jij bent er in ieder geval vanaf voordat de bom barst.
[singlepic id=1133 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 10 oktober 2016

Opkalefateren is een mooi woord voor oplappen. Het is eigenlijk wat je elke ochtend doet voordat je de deur uitgaat. Jezelf een beetje toonbaar maken. Een mooier woord daarvoor bestaat niet. We doen het ook met oude huizen, gammele fietsen en zwerfkatten. Waar je eerst geen stuiver meer voor gaf, lijkt na een kleine opknapbeurt al snel weer wat.
Omdat het woord zelf ook wat in het slop en in onbruik is geraakt, wil ik het bij dezen opkalefateren. Daarom mag het zich op 10 oktober 2016 werkwoord van de dag noemen.
[singlepic id=1130 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Werkwoord 7 oktober 2016
Als ons bestaande vocabulaire tekortschiet, bedenken Nynke (de handletteraar) en ik soms nieuwe woorden. Deze nieuwe woorden zijn vaak een combinatie van twee bestaande woorden. Het werkwoord van woensdag 7 oktober 2016 is zo’n nieuw woord.

[singlepic id=1127 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Het is ontstaan door ‘sip’ en ‘sikkeneurig’  te mixen. Ik gebruikte het een keer om Nynke uit een licht chagrijnige en sombere bui te halen. ‘Nou niet zo sippeneuren, lief’, zei ik tegen haar. ‘Het komt wel goed.’ Ik bedoelde: Ga nou niet chagrijnigjes zitten zijn omdat je je niet blij voelt.
Misschien komt het woord ooit nog een keer in het Algemeen Nederlandse Woordenboek (ANW), maar zo niet, dan ga ik natuurlijk niet zitten sippeneuren.

Werkwoord 6 oktober 2016
Vroeger waren het de nerds die er eentje mee hadden naar school. Nu zijn het de sulletjes die ‘m mee hebben naar kantoor: de broodtrommel.
[singlepic id=1126 w= h= float=none]Hand lettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

De broodtrommel is niet hip. Hij is daarentegen wel goedkoper, gezonder en beter voor het milieu dan welke kantineprak of kleffe Subwayhap dan ook. Bovendien kan de broodtrommel altijd open. Kantines en Subways hebben openingstijden, broodtrommels niet.

Als het waar is dat je bent wat je eet, dan ben ik een boterham met (pinda)kaas en kan ik volgens Japke-d. Bouma net zo goed weggereden worden op een karretje in een zurige kaaslucht. Nee, een broodtrommel is niet hip, maar er zitten tenminste wel boterhammen met voordelen in. Zo ben je bijvoorbeeld altijd verzekerd van een flexwerkplek. Want wie wil er de volgende dag de broodkruimels van een collega terugvinden in zijn toetsenbord?

Daarom verdient de broodtrommel een beetje meer respect en mag hij het werkwoord van dinsdag 6 oktober 2016  zijn.

Werkwoord 4 oktober 2016
Het is Werelddierendag. Daarom zetten we alle werkpaarden in het zonnetje.

[singlepic id=1129 w= h= float=none]Hand lettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Het werkwoord van de dag is niet voor de luxepaarden die zich nog eens om konden draaien in bed vandaag. Nee, het is voor iedere hardwerkende arbeider, ploeteraar of ambtenaar. Voor iedereen die vandaag wel wat beters te doen had, maar die gewoon naar zijn werk ging.

Werkwoord 3 oktober 2016
[singlepic id=1124 w= h= float=none]Handlettering by Nynke Borst (Noordnoordwest op Instagram)

Waar sommigen menen dat je alleen tapijt kunt uitrollen en NS-treinen – om energie te sparen – kunt laten uitrollen in plaats van te laten remmen, menen anderen dat uitrollen gelijk staat aan ‘implementeren’, ‘invoeren’, ‘realiseren’, ‘ten uitvoer brengen’, ‘beginnen’.
Volgens sommigen had deze serie dus vaste vloerbedekking of een vloerkleed moeten zijn. Volgens anderen is deze nieuwe serie gewoon zojuist uitgerold.