Kat in stad

Als obsessief fotograaf en liefhebber van katten ontmoet ik vaak katten (of suggesties van katten) die niet alleen de moeite van het groeten waard zijn, maar ook de moeite van het fotograferen. Hieronder zie je foto’s in de serie ‘Kat in stad’. Het zijn foto’s van katten (of suggesties van katten) in elke (stedelijke) omgeving. De foto’s neem ik met mijn mobiele telefoon  of met mijn fotocamera. Soms is de (suggestie van de) kat in kwestie vluchtig en passeer ik onuitgenodigd, soms is-ie hartelijk en passeer ik maar nauwelijks.

Groningen – 13 januari 2018
Wegens succes verlengd tot 20 januari 2019: University cats in het universiteitsmuseum Groningen. En ik had de eer om met een minstens zo grote kattenliefhebber als ikzelf naar deze tentoonstelling te gaan. Op de vraag: ‘Wat komen jullie doen?’, antwoordde mijn date: ‘Poesjes kijken’. Alsof er ook maar iets anders zou kunnen zijn in het leven dat ertoe doet.

[singlepic id=1709 w= h= float=none]

Tegen inlevering van een geprinte foto van een kat krijg je 50% korting op de entreeprijs. Ik heb overwogen om zowel een foto van Willem als van Hamlet in te leveren zodat ik gratis naar binnen zou mogen, maar omdat ik het universiteitsmuseum ook een beetje tegemoet wilde komen, heb ik de foto van Willem achterwege gelaten. Ik ben benieuwd of het museum nog iets gaat doen met alle kattenfoto’s. Als dat zo is, zie je hier het vervolg. 

 

Groningen – Beijum 17 augustus 2018
Via dit bericht op OOG TV hoorde ik van Rosy, de kat van Paul die sindskort in Beijum te zien is. Een goede reden om de hardloopschoenen aan te trekken en naar het noorden van de stad te hobbelen om Rosy op te zoeken.

[singlepic id=1628 w= h= float=none]

Dankzij Rosy is er eindelijk weer een foto in de serie ‘Kat in stad’. Het werd tijd ook (het laatste bericht dateert uit juni 2017 – schande!)! Ik ga weer katten spotten voor je.

Rosy is onderdeel van een initiatief in Beijum om de buurt op te fleuren en bewoners met elkaar in contact te brengen. In samenwerking met kunstenaar Elroy Gramsbergen maken bewoners hun eigen kunstwerken. Wil je Rosy zelf bewonderen? Je vindt haar aan de Beijumerweg, vlakbij de tunnel.

 

Jirnsum – 25 juni 2017
Mystic Gym

Groningen – Bruilweering maart 2017
Zaterdag 11 maart was het heerlijk lenteweer. Ik ging naar buiten voor een hardlooprondje van een uurtje of 2. Ik droeg voor het eerst een korte broek en korte mouwen. De zon scheen.

Ik werd net ingehaald door een loper die meer haast had dan ik, toen ik ineens het onderstaande beeldje zag staan.
[singlepic id=1344 w= h= float=none]

Een gekke plek voor een porseleinen kattenbeeldje. Net buiten de stad (aan de Bruilweering) met op de achtergrond de nieuwe weg die Groningen met Hoogkerk verbindt. Je verwacht zo’n beeldje eerder bij de kringloop.

[singlepic id=1343 w= h= float=none]

De volgende dag fietste ik er nog een keertje langs met fotocamera en Nynke. Hij stond er nog. Ik maakte foto 2 en 3. Binnenkort loop ik er vast nog wel een keertje in de buurt. Ik zal eens kijken of hij er nog altijd staat.

[singlepic id=1345 w= h= float=none]

Groningen – Adriaan van Ostadestraat maart 2017
Het voorjaar heeft meer voordelen dan alleen ijssalons die hun deuren weer opengooien. Je kunt weer naar buiten, camera mee en foto’s maken. Geen handen die van je armen vriezen of een camera die zeiknat regent. Ook katten houden daarvan.

[singlepic id=1340 w= h= float=none]

Zodoende kwam ik deze ‘Kat in stad’ tegen op een mooie voorjaarsdag.  De eerste van het jaar. De kat maakt deel uit van een kunstproject dat vijf portiekwoningen in de Adriaan van Ostadestraat in Groningen een beetje meer kleur geeft.  

[singlepic id=1339 w= h= float=none]

Dat er maar veel katten en voorjaarsdagen mogen volgen.

Groningen – Pottebakkersrijge juli 2016
Ik ben een kat

Of tenminste…ik zou er wel eens één willen zijn.

[singlepic id=1095 w= h= float=none]

Op het raam van Batsu, een Japans winkeltje in de Pottekijkersrijge in Groningen hangt al een hele tijd deze poster. Ik fietse er vaak langs en steeds dacht ik dan: O ja, daar moet ik nog eens een foto van maken voor de serie ‘Kat in stad’. Het kwam steeds niet verder dan die gedachte, tot ik het laatst toch eindelijk deed. Ik maakte een foto van de poster met de tekst: ‘Ik ben een kat’.
De tekst fascineerde me op de een of andere manier steeds weer als ik er langskwam. ‘Ik wou dat ik een kat was’, zou veel minder in m’n hoofd zijn blijven hangen, denk ik, want daar kun je je iets bij voorstellen. Ongestraft 23 uur per dag liggen soezen in de zon? Dat wil iedereen wel eens.
Nu ik de poster eens goed bekeken heb, weet ik dat het een cover van een boek is. Het ‘Ik ben een kat’ is daarmee ineens duidelijk. Boekentip? Ik moet het nog lezen. Misschien denk ik na het lezen ervan alleen nog maar vaker: Ik wou dat ik een kat was.

Groningen – Cascadeplein, mei 2016
De Cascadekat, op het Cascadeplein in Groningen.

[singlepic id=1060 w= h= float=none]

Hij (of zij?) zat op een dinsdagmiddag in mei voor de uitgang van mijn werk. Hij liet zich aaien en poseerde voor de foto.

Groningen – Apoortenmolendrift, maart 2016

De bewoners van dit huis snappen dat een kat graag naar buiten kijkt, en hoe je de wens van een kat combineert met je eigen wens om niet al te veel inkijk in je huis te hebben.

[singlepic id=1022 w= h= float=none]

Groningen, Cibogaterrein oktober 2015

Hoewel er druk gebouwd wordt aan studentenappartementen op het CiBoGa-terrein, biedt het gelukkig nog ruimte voor spontane kunst. Gelukkig ook dat er graffitikunstenaars zijn die hun liefde voor katten met mij en de stad willen delen.

Miau dus en een plofkat op het CiBoGa-terrein in Groningen!

[singlepic id=941 w= h= float=none]

[singlepic id=942 w= h= float=none]

Nijmegen, Maastricht, Harlingen, Groningen juli 2015

Toiletregels
Op station Nijmegen houden de toiletjuffrouwen niet alleen van ordentelijk plassen voor zowel de heren als de dames, ze houden er ook van katten. Onderstaand exemplaar stond te glimmen in het toiletjuffenhok op Nijmegen centraal.
Bij de toiletten op station Nijmegen
Kattenstraat

Even snel googelen leerde me dat er maar op twee plaatsen in Nederland een kattenstraat bestaat. Namelijk in Culemborg én in Maastricht. Die laatste bezocht ik onlangs. In de hele straat geen kat te bekennen trouwens. Kattestraat, zonder tussen-n, kom je daarentegen wel in meerdere Nederlandse dorpen en steden tegen.
Kattenstraat Maastricht
Zeekat
In Harlingen kun je lekker lummelend lopen over de keermuur. Dat moet de onderstaande kat ook gedacht hebben. Je loopt er van de Waddenpromenade (bij rederij Doeksen) boven langs de Willemshaven naar het strand van Harlingen. Ik was net te laat om de kat te fotograferen terwijl hij nog over de keermuur liep. Tegen de tijd dat ik mijn camera uit de tas had en juiste lens erop, was hij al via de trap in het gras eronder beland. Ik moest zelfs even rennen om ‘m nog te kunnen ‘pakken’. Gelukkig kon ik hem nog samen met de oude vuurtoren van Harlingen op de foto krijgen.
Kat bij keermuur Harlingen
Eigen kat is goud waard

Na alle katten in alle steden bezocht te hebben, troffen we gelukkig onze Willem weer blij en tevreden aan in eigen tuin in eigen stad.
Willem in eigen stad en tuin

Amsterdam 20 juni 2015
Elke kattenliefhebber moet er minimaal één keer in zijn leven geweest zijn: het Kattenkabinet! Je vindt het Kattenkabinet aan de Herengracht in Amsterdam. Daar is een bonte kunst- en kitschverzameling  ondergebracht met uh..als thema de kat dus. In 1990 richtte Bob Meijer het Kattenkabinet op, ter nagedachtenis aan zijn rode kater John Pierpont Morgan (waarvoor nog een herinneringshoekje is ingericht in het museum).
Dat overdaad schaadt, werd mij er wel duidelijk. Hoe gek ik ook op katten ben, het kan te veel zijn. De leukste kat die er eigenlijk was, was toch wel die kat in de museumshop die liever lui dan kunst was. 😉

Een impressie van de kunstwerken en katten in het Kattenkabinet vind je hieronder.

[nggallery id=317]

Omdat ik toch in Amsterdam was, deed ik er meteen nog een paar katten bij 😉 .

[nggallery id=315]

Pinksterweekend 2015 (23 mei – 25 mei) – Utrecht en Zutphen
Utrecht is een echte kattenstad ontdekte ik. Er lopen daar kroegtijgers (kat Guusje in café Olivier) en de katten Pebbels en Banjer zijn werkzaam bij de Xenos! Aan de Oude gracht vond ik er ook nog een mooie: Utrecht bindt de kat de bel om. Dat er veel steden mogen volgen!
[nggallery id=284]

Leer – 15 april 2015 Op een zonnige, warme en doordeweekse dag ging ik met vriendin Anne een dagje naar Leer, net over de grens in Duitsland. Naast de Kaffee mit Kuchen, die Wanderungen, das Vergnügen und das Bier waren er ook Katzen. En dat laatste leidt – selbstverständlich – tot nieuwe foto’s in de serie ‘Katze in der Stadt’!

[nggallery id=220]

Op het plein waar ik mijn eerste kater bij elkaar dronk (mijn eerste biertjes), zit tegenwoordig Proeflokaal De Kater.
Zaterdag 4 april 2015 – Proeflokaal de Kater – Caterplein Apeldoorn
[nggallery id=210]

In kringloopwinkel GoudGoed aan het Damsterdiep in Groningen stuitte ik op een kattenbeeldententoonstelling. Ik vind dat de tentoonstelling een plekje in de serie ‘Kat in stad’ verdient, zo mooi stonden de beeldjes daar te glimmen!

[singlepic id=350 w= h= float=none]

GoudGoud Groningen maandag 23 maart 2015

Misschien zit er wel een verhaal achter van iemand die deze kattenbeeldententoonstelling stuk voor stuk bij elkaar spaarde. Langzaam groeide de vitrinekast vol.

[singlepic id=351 w= h= float=none]

GoudGoud Groningen maandag 23 maart 2015

Het was een goed rondje boodschappen doen op vrijdag 27 februari 2015. Op de heenweg spotte ik een vrolijke, nieuwe graffitischildering op het CiBoGa-terrein.
[nggallery id=164]

Op de terugweg zag ik de onderstaande kat bij Frits Kuiper (dé aquarium- terrarium-  en hengelsportspecialist van het noorden!) aan de Noorderhaven zuidzijde. Hij zat bovenop een terrarium in de etalage en was zo druk met zijn wasbeurt dat hij niet merkte dat ik een foto van hem maakte.
[nggallery id=165]

Helemaal blij met Het Grote Boek van De Poezenkrant! Boordevol inspiratie! (13 februari 2015)

[nggallery id=147]

Verkoopster Lydia showt haar origami-poezen op haar poezenbloes bij Brixx – Groningen, filiaal A-kerkhof(13 februari 2015)

[nggallery id=148]

Met dank aan Lydia voor het poseren bij Brixx.

Op vrijdag 23 januari kocht ik een katoenen tasje voor 1,95 bij boekhandel Van der Velde aan het A-kerkhof in Groningen. Ik kwam er een kat tegen en toen wist ik dat ik gelukkig was.

[nggallery id=130]

Tijdens een wandeling met familie door de stad, kwam ik op zaterdagmiddag 22 oktober een nieuwsgierige wit-rode kat tegen aan de Reitemakersrijge in Groningen.  Hij kwam mij en mijn camera even van dichtbij bekijken.

[nggallery id=97]

10 november 2014: op zoek naar Willems dagelijkse portie brokken (deze zijn bij de Jumbo Beren uit het assortiment gehaald), ben ik maar eens naar gigasupermarkt Jumbo Euroborg geweest. Oké, Willems brokken waren ook hier niet verkrijgbaar, toch was ik niet voor niets gekomen: Willem voelt zich nu een koning op zijn kattenbak.  😉

[nggallery id=89]

Deze kat kwam ik tegen op 26 oktober 2014 in het Noorderplantsoen in Groningen. Let ook even op de bootcampers in het water.

[nggallery id=70]

Iemand in Zwolle plakt stickers van katten op verkeersborden en elektriciteitshuisjes in straten met mooie namen. In de Zeven Alleetjes en in de Papenstraat kwam ik op 18 oktober 2014 de volgende twee zwarte en plakkerige katten tegen.

[nggallery id=66]

Deze kat op trampoline kwam ik tijdens een hardloopronde in de namiddag van de vierde oktober 2014 tegen in de Vinkenstraat in Groningen. Het was vast niet voor niets dat deze kat wel kon springen van blijdschap; het was immers Werelddierendag!

[nggallery id=52]

Op zondag 14 september 2014 weer twee ‘katten in stad’ voor de fotoserie rijker! Daar worden mijn zondagen altijd extra zonnig van:-). Beide katten heb ik in de Korte Nieuwstraat (Oosterpoort) in Groningen gefotografeerd.

[nggallery id=14]

Een selectie uit de serie die lang geleden al begon op mijn facebookpagina.

[nggallery id=11]

 

 

4 gedachten over “Kat in stad

    1. Hoi Bettine,
      Dank je wel voor je reactie. Altijd leuk om te lezen dat iemand een artikel of pagina leuk vindt. Ik moet nodig weer eens op zoek naar nieuwe katten in stad om de pagina van nieuwe foto’s te voorzien. 🙂

Geef een reactie