Aller(daagse)dingenAllerdingenBlogKat in stad

Aller(daagse)dingen: ik wil een kat zijn

Hoera! Het is Annie M.G.Schmidtdag vandaag. Op 20 mei 1911 is zij geboren. Vandaag zou ze 107 geworden zijn.

Omdat ik een heel klein beetje tegen haar opkijk en haar werk geniaal vind, heb ik vandaag getracht een versje in haar ‘geest’ te schrijven. Het haalt het bij lange na niet bij haar werk, maar ik zat zo lekker op het balkon en ik keek naar mijn kat en ik wist wat ik wilde zijn, in het diepst van mijn gedachten.

Dromenvanger

Waar droom je van? vraagt ze
Van kattig zijn, zeg ik
Nou, niet gemeen ofzo,
maar juist van dat schattige
En dat ik de hele dag kon kuieren
en mediteren in het raamkozijn en luieren
Dát zou ik willen zijn

En dat ik nooit meer mensig was
met altijd gisteren en altijd morgen
Ik was alleen vandaag en languit op een dakterras
en had nog nooit gehoord van zorgen
Ik was alleen
van kop tot staart
Ik was gewoon
Ik ben
een kat
en dat was het benijden waard.

[singlepic id=1595 w= h= float=none]

Bovenstaande foto heb ik gisteren gemaakt in het Drents museum bij de expositie ‘The American dream’. Je kon je eigen droom intypen en die verscheen even later op een scherm. Ik typte: Ik wil een kat zijn. Eigenlijk bedoelde ik: ik wil zijn als een kat, maar dat vond ik minder krachtig. En wat ik daar dan weer mee bedoelde? Tja, dat wordt een heel gefilosofeer, maar het komt neer op wat de meeste mensen (ja, óók de aanstaande van Mark Rutte) eigenlijk willen: tevreden zijn in het moment.

Geef een reactie