Aller(daagse)dingenAllerdingenBlogGeen categorie

Aller(daagse)dingen: Catfulness met Hamlet

Hamlet kijkt me aan met een blik alsof-ie wil vragen: Wanneer wordt alles weer normaal? M’n nichtje en neefje hebben het huis net verlaten. De rust, of de stilte – het is maar net hoe je het ervaart – is wedergekeerd. Hamlet zegt rust, ik zeg stilte, en als hij ze al vergeten is, mis ik ze nog. 

Voor een kat zijn veranderingen als aardschokken. Alles schudt even, maar je kattenbak en je etensbak kun je blindelings vinden in de nieuwe chaos. Je hebt daar een instinct voor (of een neus). 

Hamlet kijkt alsof hij wil zeggen: mij heb je niets gevraagd. Eerst word ik in een nieuw huis losgelaten en als ik dan een beetje mijn draai gevonden heb, laat je die kinderen er los. Maar dan springt hij in de vensterbank, alweer afgeleid door het geluid van een vogel. Niets zo veranderlijk als een kat. En een slecht kortetermijngeheugen, dat heeft hij ook. Ik vraag me af of hij zich ons oude huis nog herinnert.

Ik antwoord hem: “Dit is het nieuwe normaal”, terwijl hij alles al lang weer normaal vindt. “Je kunt je leven elke dag en overal opnieuw beginnen. Wij zijn hier vandaag, dus wij beginnen hier vandaag.” Hamlet speelt het spelletje met me mee, want zo is Hamlet. Hij geeft me een kopje ter geruststelling. Verder is hij altijd in het hier en nu. Dat vind ik zo knap van hem. Hij vindt dat heel normaal.

Geef een reactie